Instructies zelf bitterballen maken:Snij het vlees in blokjes. Verhit een klont boter in een braadpan tot het lichtbruin is en voeg het vlees toe en bak het kort aan.
Voeg het water toe en vervolgens zout, peper en nootmuskaat. Laat het geheel met de deksel op een kiertjes minimaal drie uur stoven. Tot je het vlees makkelijk uit elkaar trekt.
Bewaar de bouillon. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Zo krijg je een soort pulled beef of draadjesvlees.
Haal alles uit de pan of neem een nieuwe pan. Smelt daarin de boter. Als de boter nog geel is, roer er de bloem doorheen. Blijf roeren tot de bloem helemaal is opgenomen door de boter.
Voeg 400 ml. bouillon toe om een een roux te maken. Dat is de ragout waar je straks bitterballen van gaat maken. Laat het vuur heel laag. Blijf rustig roeren tot je dus een mooie zachte ragout hebt en er geen klontjes in de pan zitten
Voeg het vlees toe. Breng de roux op smaak. Proef het en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe.
De ragoût moet gaan opstijven. Giet de ragoût in een liefst wat platte, brede bak, bijvoorbeeld van de Chinees. Plaats de bak in de koelkast, het liefst een hele nacht, want dan stijft de ragoût lekker op.Heb je minder tijd. Stort de roux dan uit in een grote, platte bak of een dienblad. Plaats deze minimaal twee uur in de koelkast, tot de ragout stijf is. Wanneer de vulling is afgekoeld en stevig geworden, kunnen de bitterballen worden gevormd.
De balletjes hebben de grootte van een walnoot, zo'n drie centimeter in omtrek. Je kunt ze vormen tussen je handen. Doe wat bloem op je handen, zodat het niet aan je hand plakt.Je kunt ook een ijsschep gebruiken om de bitterballen te vormen. Dan het paneren. Ik geef de voorkeur aan een wat dikkere, krokante korst. Ik rol het ragoutballetje eerst door de paneermeel. daarna door het eiwit. En vervolgens nog een keer door de paneermeel. Heb je liever een dunnere korst, rol dan eerst door bloem. Of direct door het ei en door de paneermeel.Zaak is wel dat de bitterbal heel goed afgesloten is, anders gaat deze open tijdens het frituren. Rol het balletje balletjes eerst door losgeklopt ei en daarna door paneermeel om ze te paneren.
Verhit olie in een diepe pan met zonnebloemolie of friteuse tot 180 graden Celsius om te frituren.
Frituur de bitterballen in kleine porties, maximaal 8 stuks, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Ontdooide bitterballen; 2 tot maximaal 3 minuten op 180 graden.Dit duurt bij bevroren bitterballen ongeveer 4 minuten.