De bitterbal, de Snack der Snacks, is een oer-Hollandse snack. Maar er zijn naast bitterballen natuurlijk nog veel meer puur Nederlandse etenswaren, of snacks, soepen en ander voedsel dat in Holland veel wordt gegeten. Ook zijn er buitenlandse gerechten en recepten die in Nederland nóg populairder zijn dan in het land van herkomst.
Hollandse recepten
Op onze website vind je naast de Hollandse recepten voor heerlijke bitterballen ook recepten voor ander veel in Nederlands gegeten eten. We hebben voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten, soepen en sauzen. Ook werken we aan heerlijk nagerechten.
Maak zelf eenvoudig bijvoorbeeld erwtensoep, kroepoek (tellen we ook even als Hollands), oliebollen en natuurlijk bitterballen.
Wat is de Hollandse keuken?
De Hollandse keuken, ook wel bekend als de Nederlandse keuken, is een culinaire traditie die voortkomt uit de geschiedenis, geografie en beschikbaarheid van ingrediënten in Nederland. Hoewel niet zo bekend als sommige andere Europese keukens, heeft de Nederlandse keuken een aantal kenmerkende gerechten en ingrediënten.
Enkele iconische gerechten uit de Hollandse keuken zijn onder andere:
1. Stamppot: Dit is een populaire Nederlandse maaltijd die bestaat uit gestampte aardappelen gecombineerd met groenten zoals boerenkool, wortelen, uien of zuurkool, vaak geserveerd met een worst zoals rookworst.
2. Erwtensoep (Snert): Een dikke, hartige erwtensoep gemaakt van spliterwten, groenten, aardappelen en vaak met toevoegingen zoals rookworst, spek of varkensvlees. Het wordt vooral gegeten tijdens de koude wintermaanden.
3. Haring: Hollandse Nieuwe, oftewel nieuwe haring, is een populaire visdelicatesse in Nederland. Het wordt rauw gegeten, meestal met uitjes en augurk.
4. Pannenkoeken: Nederland staat bekend om zijn dunne, grote pannenkoeken die zowel hartig als zoet kunnen zijn. Ze worden vaak geserveerd met stroop, poedersuiker, spek of fruit.
5. Bitterballen: Kleine gefrituurde balletjes met een ragoutvulling, meestal gemaakt van vlees zoals rundvlees of kalfsvlees. Ze worden vaak geserveerd als een populaire snack bij borreltijd.
6. Kaas: Nederland is wereldberoemd om zijn kaasproductie, waarbij Gouda en Edam enkele van de bekendste varianten zijn.
De Hollandse keuken is traditioneel stevig en comfortabel, gericht op het gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten, vooral aardappelen, groenten, vlees en zuivelproducten. Hoewel de traditionele gerechten nog steeds populair zijn, heeft de moderne Nederlandse keuken ook invloeden uit andere culturen geïntegreerd, waardoor een diversiteit aan smaken en gerechten is ontstaan.