Kipbitterballen

Heerlijke recept voor kipbitterballen

Bitterballen gevuld met zelfgemaakte kipragout en een krokante korst zijn heel erg lekker, natuurlijk ook omdat je ze zelf maakt.

Ingrediënten kipbitterballen
500 gram kipfilet
Flinke wortel, paar champignons, uitje
Zout, peper en nootmuskaat
100 gram roomboter
130 gram bloem,
Teentje knoflook
Twee eieren en paneermeel
Zonnebloemolie en boter om te bakken
500 ml waterKipragout maken Snij het uitje fijn. Zet een braadpan op het vuur. Smelt er wat boter in en voeg er oijf- of zonnebloemolie bij. Fruit de uit. Licht aanbakken is dat, tot de stukjes ui glazig zijn.

Stoven
Snijd de kipfilet in stukjes. Waarom? Geen idee, want we gaan de kipfilet straks meer dan een uur stoven. Kan dus ook in z’n geheel de pan in. Het kippenvlees valt na een paar uur stoven toch wel uit elkaar. Vervolgens de kip even aanbraden bij de ui. Even lekker roerbakken.

Hak het teentje knoflook fijn. En bak het mee in de pan. Hak de wortel, champignons en het selderijblad fijn, en voeg toe aan de kip. Voeg ruim een halve liter water toe.Kipragout makenVoeg zout en peper toe aan de bouillon. En doe er vooral ook wat kruiden bij die je lekker vindt. Zoals een laurierblaadje, wat peterselie en marjolein.Kipragout maken kruidenBeetje roeren en vervolgens de deksel op de pan. Lekker minimaal een uurtje laten stoven. Een kleine twee uur later is de bouillon klaar en de kip zó gaar, dat het vlees uit elkaar valt.

Kippenbouillon
Schep de kip en groenten uit de pan. Giet de bouillon uit de pan en bewaar het heerlijke goedje, die gaan we straks gebruiken voor de ragout. Proef maar even, want het is heerlijke kippenbouillon.
Schep de kip op een snijplank. Trek de hele gare kip nog verder uit elkaar.Kipragout makenWeeg +/- 50 gram roomboter af en smelt het in de pan.
Weeg vervolgens +/- 60 bloem af.
LET OP! Dit wijkt iets af van de video. Dit is een vernieuwd recept met minder boter en bloem en geen gelatineblaadjes. Verder is alles hetzelfde als in de video.
Roer de bloem door de gesmolten boter.
Bak de bloem in +/- 3 minuten gaar tot een mooie roux ontstaat.

Giet 400 ml kippenbouillon bij de roux. Alles op een laag vuurtje heel goed door elkaar spatelen.
De basis voor de kippenragout ontstaat. Kipragout makenKippenragout
Meng vervolgens het kippenvlees door de ragout. Uiteindelijk heb je een mooie kippenragout.
Proef nog een keer de ragout heel goed. Voeg naar smaak meer zout, peper of nootmuskaat toe. De smaak mag best sterk zijn, want die neemt bij het frituren iets af.
Nog een keer goed mengen en proeven, en klaar is je kippenragout. De basis voor je huisgemaakte kipbitterballen.Kipragout maken

Opstijven
Schep de ragout over in één of meerdere platte bakjes. De ragout gaat een paar uur, maar het liefst een nacht, of zelfs twee, de koelkast in, om op te stijven.
Als de ragout is opgestijfd, en de boter dus weer harder, gaat het vormen van de bitterballen een stuk eenvoudiger.Kipragout maken

Tijd om te gaan vormen
De twee eieren breken en klutsen. Strooi paneermeel op het aanrecht of een bord.
Neem 20 á 25 gram ragout en maak een balletje van 3 á 4 cm.
Rol het kipragoutballetje door de paneermeel.Kipbitterballen makenVervolgens rol je het gepaneerde kipragoutballetje door het ei.
En dan rol je het balletje nog een keer heel goed door de paneermeel en zorg je dat je de kipragout héél goed hebt omsloten, anders loopt je lekkernij leeg in de frituurpan.
Je eerste, huisgemaakte kipbitterbal is klaar.

Frituren
Bevroren bitterballen;
5 minuten op 175 graden.
Ontdooide bitterballen;
2 tot maximaal 3 minuten op 180 gradenBitterballen met kip frituren

Bitterballen gevuld met een heerlijke kipragout van binnen en een knapperige korst van buiten.

Snack smakelijk!

Bekijk ons lekkere recept voor kipbitterballen
[youtube]AnPqzyO1KjI[/youtube]
>> Bekijk de video op YouTube